Reisverslag 2007

Beste vrienden van Sri Lanka,

Dit jaar wil ik jullie iets vertellen over onze 2 belangrijjke sponsors. Afgelopen April (2007) ging ik weer naar Sri Lanka maar deze keer zonder container maar wel met wat geld. Onze eerste sponsor is www.lcpackaging.com. De afgelopen jaren betaalde zij de container en de belastingen en nu gaven zijn ons geld , namelijk 1500 euro. Wij (gamini en ik) hebben het gebruikt om een middelbare school te helpen in kandy. We hielpen de school vorig jaar met engelse boeken en dit jaar konden wij meer doen. Na enige discussie tussen het hoofd, deleerkrachten en ons zelf besloten wij dat we dit jaar een monitor en een disk zouden aanschaffen. Dan hadden ze 2 werkende computers. Daarnaast 6 witte schoolborden, inkt,etc. Ook kregen 25 kinderen (uitgezocht door het hoofd) nieuwe schoenen. Deze kinderen hadden grote gaten of helemaal geen schoenen.

Verleden jaar hadden wij al besloten – mits wij genoeg geld zouden hebben – om nieuwe toiletten te bouwen. De w.c.s die er nu zijn zijn niet meer te gebruiken. Leerkrachten wachten tot ze thuis zijn om naar de toilet te gaan. Ook de w.c.s voor de kinderen stinken, en alles verrot gewoon. Geen sceptische tanken. Het zal 1000 euro gaan kosten en wij zullen 700 er aan betalen.. De laatste 500 euro werd gebruikt voor kleinere projecten zoals: · 10 grote ballen voor Providence Home · 300 repen voor de kleuters · 20 rugzakken · Zeep · Shampoo · Speelgoed zoals constructie, en poppen · Transport. · 4 driewielers

Onze andere sponsor is www.appoint.nl . Na de Tsunami wilde dit bedrijf Sri Lanka functioneel helpen in de komende jaren. Het eerste jaar ging al het geld naar Jayasekera home in Colombo. Het tweede jaar /2007/ hebben wij besloten meerdere projecten te ondersteunen..

Mensen vragen mij vaak hoe het geld bij alle mensen komt? Wel dat zal ik proberen uit te leggen. Ik en Gamini zullen eerst de school of het tehuis bezoeken, vragen stellen, voelen hoe de atmosfeer is. Wij nemen foto’s en praten met de board members, leerkrachten en andere personen aanwezig. Daarna besluiten wij of het een geschikt project. Wij hebben daarnaast 1 belangrijke regel en dat is: dat wij nooit geld van te voren geven en het project verlaten. Waarom? In zulke arme landen komt het nog wel voor dat het geld verdwijnt in de zak van iemand anders. Als het om een groot project gaat willen wij eerst de raming zien. Gamini checkt alles en waarneer het werk naar alle tevredenheid is gedaan betalen wij natuurlijk. Dit geldt ook voor het eten van 2 tehuizen.. Zij krijgen extra steun van ons (indien nodig). Zij nemen contact met Gamini of Lilani op elke week of 2 weken.om het eten door te geven. Gamini en Lilani kopen zelf het eten en geven het af.

Zo wat hebben wij gedaan van het gegeven geld van onze 2de sponsor? *we blijven de kinderen helpen met extra eten. *we zijn op een schoolreisje geweest naar een soort mc. Donald. *een computertafel gegeven, hier werd om gevraagd *we lieten kaarten maken , gemaakt door Sri-lankese artiesten *we helpen een jongens tehuis met extra eten en schoonmaak middelen *we hielpen een dove en blinde school met geld om de hal te schilderen en mu- Ziek instrumenten aan te schaffen. *daarnaast hebben wij na enige discussie besloten, het grote bedrag aan de School van de toiletten te geven zodat zij ook dit jaar de andere toiletten Kunnen vervangen.

Maar hoe komt het toch dat vele scholen het gebouw niet kunnnen onderhouden? Leerkrachten (zolang het natuurlijk geen privé-scholen zijn) worden door de regering betaald . Voedsel wordt door het stelsel van sociale zekerheden verstrekt, en dat is niet veel hoor per kind. Keuken personeel en de huisbeheersters (zorgen voor de kinderen) worden betaald door de board members. Dit geld komt van donaties. Board members werken zelf vrijwillig voor de scholen. Van het overgebleven gedoneerde geld wordt water, elektriciteit en de rest van het eten betaald. Dus er is helemaal geen extra geld om iets anders te doen.

Zelf sta ik weleens op markten om spullen te verkopen en dat geld neem ik mee. Soms komt er voor mij hulp uit een onverwachte hoek.. Dit jaar wil ik de fam..Markovits uit Heemstede speciaal bedanken. Zij hadden een groot feest en twee goede doelen uitgekozen en 1 daarvan waren wij. Dank jullie wel. Na 2 jaar sparen kan ik dus normaal gesproken nog eens 1000 euro extra meenemen. Van dit geld doen we dit jaar (2007) het volgende: · we betalen geld voor een school met geestelijk gehandicapten jongens (de huur dus) · een ander tehuis had een strijkbout en een noodlicht nodig. · Eten voor een weeshuis Succes. Plus shampoo en zeep · Een wip voor een kleuterschool

Daarnaast hebben wij de laatste 10 dozen met speelgoed, nog afkomstig van de container, verdeeld over 7 scholen.. Het laatste geld hebben wij op de bank gezet voor volgend jaar. Zo… kijkend en doen hebben wij een weg gevonden om door te gaan met de projecten en met de projecten kunnen wij doorgaan zolang wij wat geld hebben.