Reisverslag 2009

Hallo iedereen.
Deze keer bezocht ik Sri Lanka tussen 18 april en 19 mei om te zien welke projecten we moeten blijven steunen en welke projecten we zouden stoppen etc.
3 bedrijven hebben geld gedoneerd en deze keer zal ik een korte beschrijving geven van wat we hebben gedaan met het geld tot nu aan toe.


In België is de firma PACAPIME een onderneming in karton vervaardiging. Zij doneerde een 1000 euro.

Allereerst hebben wij 50 euro opzij gezet voor het vervoer en nog eens 50 euro werd gegeven aan Gamini Perera. Hij werkt heel hard aan de kandyschools projecten.

Een groot deel van dit geld ging naar Dharmasoka basis / voortgezet onderwijs.
Dit was de 5e jaar dat wij daar hielpen en waarschijnlijk ook `1 van de laatste jaren. In het verleden hebben wij ze Engelse boeken, whiteboards, posters, schoenen, kleding, computer onderdelen, muziek instrumenten en een nieuwe douche en toilet voor de leerkrachten gegeven.
Dit jaar hebben we besloten in overleg met de nieuwe directeur de volgende items
– 6 whiteboards en markers en inkt. Dus nu heeft elke klas er een. (95 euro)
– een prikbord (50 euro)
– computer onderdelen (100 euro)

Daarnaast hebben we Sarana Sevena een jongens tehuis geholpen aan nieuwe kasten. Hier kunnen de kinderen hun schamele bezittingen indoen. De oude waren opgegeten door de wormen. Ze hadden voor 15 kinderen nodig, maar slechts 8 heb er een gekregen. Volgend jaar hopen we ook de andere kasten te kunnen kopen. (400 euro)

We keken rond voor een nieuwe thuis en het vuurtje ging snel rond en voor we het wisten hoorde we via via alweer van een nieuw tehuis, en alweer een jongens tehuis.
Genaamd Vajira Sri kinderwelzijnszorg centrum. Het werd opgericht op 17-07-2007. Verlaten kinderen, oorlog slachtoffertjes en Tsunami kinderen zijn hier naar toegestuurd door de kinderbescherming of de rechtbank. De kinderen zijn zeer getraumatiseerd. Ze kunnen hier blijven van hun 5e jaar tot 16e jaar. De bouw van de eerste verdieping van het gebouw is gestopt halverwege wegens ontoereikende financieringen en ze kunnen zelfs niet voorzien in hun eigen basisbehoeften.

Zij hebben behoefte aan alles en het was dus moeilijk om een keuze te maken. We besloten levensmiddelen te geven omdat ze op de dag dat wij er waren nog niet hadden gegeten, en wij kwamen in de avond. We geven ze 4 keer per jaar eten. Voedsel, zoals linzen, suiker, olie, vis in blik, rijst, Gramm, kikkererwten, aardappelen en uien. (ongeveer 200 euro voor het hele jaar)
Met het andere geld zullen we in staat om hen een grote rijstkoker en 3 noodlichten te geven dit jaar.

En last but not least heeft Ramami een ander nieuw tehuis gevonden. Zij zal dit jaar beginnen met 100 euro. We kijken naar dit nieuwe tehuis en weten nog niet precies wat de behoeften hier zullen zijn en met wat te beginnen.

De tweede 1000 euro werd gegeven door TEXPECK een tak van LC VERPAKKINGEN in Hongarije. Dit geld hebben en gaan we besteden
aan een groot project. Een deel (500 euro)wordt gebruikt voor het dak. Het deel van het dak is al een paar keer naar beneden gevallen, de regen valt naar beneden in de klassen. Ouders zijn bang hun kinderen naar school te sturen, maar om het dak te repareren zal maar liefst 6000 euro kosten dus dat is de reden waarom we begonnen zijn met dit fonds. De docent Engels spreekt iedereen aan wie hij maar kan denken en hopelijk over een paar jaar heeft de school en de monniken en wij dit bedrag bijelkaar gespaard.

Verder gingen er nog eens 50 euro naar de transportkosten en 50 euro voor Gamini.

Na enige discussie over hoe we gingen helpen besloten wij dit jaar een soort goody bag te maken. Ramani is degene die dit project leidt voor mij als ik niet er ben. Ze kocht op de groothandelsmarkt voor 80 kinderen de spullen die de kinderen nodig zouden hebben voor de school en samen met haar dochters en een andere vriend deden ze elk ding in een zak Dat was een hoop werk.

Dus wat er in elke goody bag?

• 2 schriften,1 voor taal die ander voor rekenen.
• 2 teken boeken. 1 met zwart papier en 1 met wit papier
• Kleur potloden
• wasco
• etui met een gum, een puntenslijper, een potlood en een pen
• 2 fineliners

Elke klas kreeg een klein whiteboard met 2 markers en ze krijgen een plank in hun klas Zij vroegen hier zelf om. Dit kost in totaal 250 euro. Dat noem ik waar voor uw geld.

50 euro werd besteed aan jellysweets voor 80 kinderen. Aftershave, zeep, body lotion en shampoo voor de 6 leerkrachten.

En …. Ten slotte zijn we begonnen op deze school met een ander project; een kind adopteren.
Als u een kind financiel kunt adopteren voor 45 euro per jaar kunt u ervoor zorgen dat dit kind op school kan blijven.. (Zie aparte rubriek voor foto's en nog veel meer info.)

Dus met dit geld hebben we besloten om 2 kinderen te adopteren.

Een ander bedrijf was LC PACKAGING. Zij gaven ons dit jaar, evenals vorig jaar 2000 euro. Met dit geld konden wij vele kleinere projecten ondersteunen waarvan sommige nog in aanbouw zijn.

Het grootste bedrag is 350 euro, die werd besteed (evenals de laatste 2 jaar) aan een jongens thuis, genaamd Sarana. Wij ondersteunen ze met eten. Indien zij geen donaties genoeg ontvangen en dus geen eten genoeg hebben, kunnen ze Gamini telefoneren met wat ze nodig hebben en die zal dat voor hen kopen.
Hier vindt u de lijst wat we tot nu toe aan hebben gedaan
• 50 euro vervoer
• Singiti home auto's en sieraden voor de jongens en meisjes (50)
• De oude man bij de poort van Singita krijgt 7 euro.
• 10 euro voor shampoo, zeep en een reep chocola voor de 4 oudere meisje van dit huis.
• 65 euro eten voor een child center voor kinderen die zijn opgegeven, alleen gelaten, of getroffen door de tsunami.
• 65 euro voor Succes. Een weeshuis. We doen dit ieder jaar en het is geweldig om deze kinderen/jonge meiden elk jaar terug te mogen zien.
• 50 euro zakgeld voor 25 meisjes van het bovenstaande tehuis. Elk kind krijgt 300 roepies en dat is ongeveer 2 euro.
• 30 euro voor 8 Engelse educatieve spelen. De leraar Engels was zo blij.
• 80 euro voor een zenuw stimulator. We gingen terug naar het Oosten en bezochten een vrouw wier echtgenoot in de gevangenis was(onschuldig) en hielpen haar na de tsunami. Nu is haar man weer thuis maar hun kind heeft een bacteriële infectie en is nu verlamd aan zijn rechterkant,
• 10 euro voor volleybal net voor Sarana home
• 25 euro voor slippers voor de jongens van het bovenstaande thuis
• 100 euro voor pralines, shampoo, zeep, aftershave, tandpasta voor alle andere scholen.
• 100 euro voor grote rijstkoker. En 3 noodlichten.
• 50 euro voor een raamkozijn voor een arm gezin
• 100 euro voor een nieuwe tehuis georganiseerd door Ramani.Nog niet gedaan.
• 500 euro van een nieuwe wetenschap ruimte voor een kleine middelbare school tussen de rijstvelden.
Gamini zal een nieuw project beginnen in het oosten van sri Lanka en zijn startbedrag is 300 euro. Dit project is dus ook nog in ontwikkeling.
Gamini kijkt met zijn vrienden, waar hulp nodig is, wij zijn op zoek naar kleinere projecten. De oostelijke provincie is nu sinds een half jaar vrij zijn van de LTTE (bevrijding van de Tamil Tijgers) en is heel, heel slecht ontwikkeld,en dus dit project is' in ontwikkeling '