Reisverslag 2016

Lieve mensen,

Afgelopen jaar was voor mij een speciaal jaar, ik ben niet in April/Mei, maar in de zomer periode naar Sri-Lanka gegaan. Ik werd tijdens deze reis vergezeld door mijn dochter Sarina.

De studenten van Y4Y waren in dezelfde periode in Kandy wat mij de mogelijkheid gaf de ups en down van dichtbij mee te maken.

De eerste paar dagen zijn Sarina, Gamini en ondergetekende druk bezig geweest om alle tassen en dozen met hulpgoederen zoals speelgoed, puzzels, poppen boeken en ander materiaal te sorteren.

Met mijn informatie wat ik de betreffende scholen afgelopen jaren had gegeven en wat zij nu graag wilde hebben zijn wij aan de slag gegaan om alles op een juiste manier te verdelen en ook nog 3 pakketten voor nieuwe scholen samen te stellen.

Op maandag (we waren op donderdag aangekomen) ben ik samen met Sarina, Gamini, Chichandri en de studenten van Y4Y de welkom ceremonie bij gaan wonen voor de studenten van Y4Y .

Alles wat prima geregeld, wat ik alleen niet wist was dat er van mij verwacht werd dat ik ook een speech zou houden.

Na de planning voor de werkzaamheden van de studenten gezien te hebben kwam ik erachter dat ik deze lastig in elkaar zat ten gevolge van examens van de oudere kinderen. De studenten hebben iedere dag hockey lessen gegeven wat een groot succes was.

In de namiddag zijn wij de stad ingegaan om zoals ieder jaar voor alle scholen, scharen, potloden en dergelijke te kopen.

De volgende dag heb ik samen met Sarina en mijn vaste chauffeur Ravi verschillende scholen bezocht.

Maanden voor ik naar Sri-Lanka ga laat ik hem exact weten wanner van zijn  diensten gebruik wil maken zodat hij de 2 à 3 weken vrij kan houden om mij rond te rijden.

Verder maak ik nog regelmatig gebruik van de tuk-tuk en vervoer van Ramini.

Aangezien de kleuterscholen al om 11.30 uur, de basisscholen om 12.30 uur en overige studenten om 13.30 uur sluiten beginnen we iedere dag al op een vroeg tijdstip.

In het 2e weekend ben ik samen met Sarina en Kanchana naar Vauniya in het noorden gereisd om de tante en neef van Sarina te bezoeken. Het was voor haar de eerste keer en dan ook zeer speciaal dat ze beide ontmoette.

Vervolgens zijn wij doorgereden naar Jaffna waar wij 2 nachten verbleven.

Nadat wij op dinsdag terugkwamen hebben wij de rest van de week nieuwe en reeds bekende scholen bezocht. Nieuwe scholen voor ons project wil ik altijd 2 maal bezoeken, dit om een goede indruk van de school te krijgen en te besluiten of ik ze wil en kan helpen.

Sarina ging ondertussen met de studenten van Y4Y, 2 schoollokalen schilderen en de meisjes van een tehuis bezighouden.

Het 3e weekend in Sarina naar het olifanten weeshuis gegaan samen met de studenten van Y4Y, ik ben naar de stad geweest alles voor de komende dagen voor te bereiden.

Later op de middag hebben wij een tehuis voor meisjes met het Down syndroom bezocht. We hebben daar genoten van een prachtige voorstelling. Na alle meisjes een mooi pop te hebben gegeven zijn we met een glimlach op ons gezicht vertrokken.

Misschien vragen jullie je af wat ik iedere dag in de stad doe. Ik koop er koekjes en chocolade voor de kinderen, artikelen die ik tekort kom en Engelse boeken en posters. Iedere dag een andere winkel.

Verder wordt de bank bezocht om geld te wisselen.  Tevens spreek ik regelmatig af met vrienden en gaan wij iets kleins eten en drinken bij de PizzaHut om lekker bij te praten.

Ik ga iedere dag lopend naar de stad om in conditie te blijven en te genieten van de mooie omgeving en de natuur op te snuiven.

De maandag en dinsdag van de 3e week waren erg druk en jammer genoeg had ik te weinig tijd om alle scholen te bezoeken.

Op woensdag ben ik samen met Sarina, Gamini, Ravi en de studenten van Y4Y vertrokken voor een mini trip. Wij bezochten Dambulla en de Sigiriya op 1 dag. Laat op de avond bereikte wij in de hevige regen de stad Trincomalee.

De volgende dag bezochten wij onze laatste school, deze school gaf Y4Y een goede indruk wat echte armoede is. Wij zagen er de klauterschool, de water dispensers (gegeven door de Louisa Foundation) en bespraken welke hulpgoederen zij nog konden gebruiken. Y4Y besloot spontaan een schommel en 5 fietsen te schenken.

De laatste dag hebben wij op het strand doorgebracht. Heerlijk een rustdag.

Op zaterdagmorgen kwamen wij weer terug en begonnen met inpakken en de administratie bij te werken.

Ieder jaar laat ik Nederland geld achter wat ik in verschillende enveloppen verdeel voor de lopende projecten. De persoon die het project beheert, weet wat te doen, zo sturen ze mij gedurende de realisatie regelmatig foto’s van de vorderingen. Aangezien iedereen van mij een GSM heeft gekregen gebeurd dit via de APP.

Na nog een heerlijke maaltijd bij Amma te hebben gegeten vertrokken wij op zondag naar de Luchthaven in Colombo.

Onze mooie, indrukwekkende en dankbare reis is teneinde.