Verslag opening twee bibliotheken

Robin Handleman, een Amerikaanse dame, bezocht Sri Lanka twee keer, via ons goede doel.

Ze bleef telkens een flink aantal weken en hielp scholen voor speciaal onderwijs en basisscholen. De kinderen hielden van haar en ze bereidde goede lessen voor.

De laatste keer dat ze daar was, vertelde ze me dat ze twee bibliotheken wilde opzetten in de scholen waar ze had geholpen. Ik moet zeggen dat ik dacht dat ze dit niet zou doen. Ik dacht dat het onmogelijk zou zijn met de Srilankaanse gebruiken, maar Robin heeft het toch voor elkaar gekregen. Wauw.

Eerst moesten we best lang wachten vanwege de Corona maar tegen het einde daarvan vertelde ze me dat ze op hetzelfde moment zou komen als ik er ook zou zijn. Dat was fijn, want het zou de eerste keer zijn dat we elkaar in levenden lijve zouden zien.

In het begin waren er wat problemen en het was niet gemakkelijk voor Robin. Ze werkte heel hard om geld van de Kiwanis (hulporganisatie) te krijgen en met dit geld kon ze vervolgens de bibliotheken opzetten.

Op een dag belde ze me op met de mededeling dat ze de boeken kon ophalen. Robin mocht alle boeken zelf kiezen. Toen had ze de moeilijke taak om de boeken naar Sri Lanka te krijgen, maar het lukte haar en ze vond een Srilankaanse man die haar niet te veel geld hiervoor vroeg. In Sri Lanka werden de boeken opgehaald door Saman maar dat leiden tot veel papierwerk. Het was niet gemakkelijk, maar met wat te betalen bij de douane waren de boeken op weg naar Kandy.

Er waren zoveel boeken dat niet één, maar twee scholen hun Engelse bibliotheek konden krijgen. We kozen voor een onbekende school en een school waar Robin eerder les had gegeven. Toen begon het werk voor Robin omdat ik mijn eigen projecten had. Soms ging Nishantha ook met haar mee. Ze kocht stoelen, tafels, planken, verf, spiegel, tapijt etc. De onbekende school had een heel klaslokaal dat een bibliotheek kon worden. Ze hebben allemaal heel hard gewerkt om het op tijd (tien dagen) af te krijgen. De andere school vond het erg moeilijk om een plek te vinden en ze werkten niet zo hard. Dat was jammer en heel frustrerend.

Er was ook een deadline, want Robin moest terugvliegen naar Amerika … In die tijd hadden we natuurlijk ook te maken met avondklokken en stroomuitval. Rellen in het land. Het was een niet gemakkelijke tijd … Ik was al teruggevlogen, maar Nishantha kwam bij de opening van de bibliotheken.
Maar het resultaat is er en het ziet er fantastisch uit.

Dank je wel Robin!

1-1 Library
1-2 Library
1-3 Library
1-4 Library
1-5 Library
1-6 Library
1-7 Library
2-1-Library
2-2-Library
2-3-Library
2-4-Library
2-5-Library
3-1-Library
3-2-Library
3-3-Library
4-1-Library
4-2-Library
4-3-Library
4-4-Library
4-5-Library
4-6-Library
4-7-Library
4-8-Library
4-9-Library
4-9A-Library
Dozen opgehaald door Robin

Reisverslag 2022 (mei)

Het reisverslag van Natasja in mei 2022 staat op de website.
U vindt het onder het tabblad Reisverslagen in het Hoofdmenu of klik hier

 

Projecten Kanchana

De laatste tijd heeft onze contactpersoon in Sri Lanka, Kanchana, diverse projecten voor ons gedaan.   
Ze heeft een donatie van de familie Dietzel, waarvoor we de familie heel dankbaar zijn, gebruikt om Solar-lights en inklapbare tafels voor de studenten in Mahaoya aan te schaffen. Er zijn ook voedselpakketten uitgedeeld in het Maha Oya gebied. De armste families kregen daarnaast voor de kinderen een pakket met ondergoed, sokken, een T-shirt en kleurpotloden. 


De waterbron bij Warapatiyaj junior school is opnieuw aangeboord en voorzien van een nieuwe waterpomp. Deze pomp is in een nieuwgebouwde afsluitbare ruimte geplaatst. Eveneens zijn er voor de veiligheid twee betonnen platen over de waterbron gelegd. Door middel van nieuwe leidingen naar het scheikundelokaal, de toiletten en wasbakken is de school weer voorzien van stromend water. Hier kunnen de 220 leerlingen en leraren gebruik van maken. Ook is er aparte watertank geplaatst waar de 49 bewoners, van de omliggende huizen, gebruik van kunnen maken. 

De bewoners gebruiken namelijk dezelfde waterbron als de school.

Hier is dus een heel mooi project gerealiseerd, dankzij de Green Heart Campaign.
Wij zijn hier heel blij mee. 

Reisverslag 2021 (herfst)


Het reisverslag van Natasja en Ingrid in oktober 2021 staat op de website.
U vindt het onder het tabblad Reisverslagen in het Hoofdmenu of klik hier

Eindelijk weer naar Sri Lanka

14 oktober 2021
Na 2 jaar afwezigheid i.v.m. de Corona zijn Natasja en Ingrid vandaag weer op weg gegaan naar Sri Lanka.

16 oktober 2021
Bericht van Natasja
We zijn eindelijk aangekomen in Sri Lanka 🇱🇰. Zo fijn om terug te zijn.
Hoewel de scholen dicht zijn is er genoeg te doen. Eerst 2 dagen hotel (quarantaine Corona) en dan logeren we bij vrienden.

Reisverslag volgt later dit jaar.

Project Hockeysticks

Het is alweer 5 jaar geleden dat Youth4Youth (jeugdleden van VMHC Cartouche uit Voorburg) naar Sri Lanka kwam. Youth4Youth heeft toen onder andere hockey-les gegeven aan de kinderen van de Mahawatta Maha Vidyalaya school. Het hoofd van deze school speelt zelf ook hockey, hij vond dit zo’n leuke actie dat hij op zoek is gegaan naar iemand die de hockey-les kon overnemen.

Youth4Youth had de oude clubshirts en hockeysticks meegenomen en deze gedoneerd aan de school.
Het jaar daarop kwam er een andere groep van Youth4Youth naar Sri Lanka en zij hebben toen samen met Sri Lankan Hope for Children een keepersoutfit gekocht en deze aan de school gegeven.

De kinderen van de Mahawatta Maha Vidyalaya school gingen steeds beter hockeyen waardoor ze ook mee konden gaan doen aan wedstrijden, welke ook nog geregeld werden gewonnen. Hoe geweldig is dit voor deze kinderen.

Nu, 5 jaar later, hebben de kinderen nieuwe hockeyoutfits gesponsord gekregen door Sri Lankan Hope For Children. Daarnaast is Nishantha, een van de Sri Lankaanse vrijwilligers voor Sri Lankan Hope For Children, op pad gegaan om nieuwe hockeysticks te vinden. Dit was een hele onderneming zeker in deze tijd van Covid-19. Diverse malen is hij met de bus en trein naar Colombo gegaan vanuit Kandy, wat toch een reis van een paar uur heen en paar uur terug is. In Colombo is hij op zoek gegaan naar nieuwe hockeysticks maar die waren niet makkelijk te krijgen.
Vaak komen de hockeysticks uit India maar de levering van de sticks is op dit moment, door Covid-19, niet echt goed. Na vele sportzaken bezocht te hebben, is het Nishantha dan toch gelukt om 15 nieuwe hockeysticks te vinden. De nieuwe hockeysticks zijn door Nishantha gegeven aan de kinderen van deze school.

Ook wil de school nu een meisjes team opzetten. Hiervoor zijn we in Nederland nu een project gestart om via verschillende hockeyclubs spullen te krijgen. Denk hierbij aan shirts, sokken, scheenbeschermers, ballen en hockeysticks.

Hockey-01
Hockey-02
Hockey-03
Hockey-04
Hockey-05
Hockey-06
Hockey-07
Hockey-12
Hockey-08
Hockey-11
Hockey-09
Hockey-10
Dit is de nieuwe keepersoutfit geschonken door Youth4youth

 

Scholen zijn weer geopend

In Sri Lanka gaan de scholen, na lange tijd gesloten te zijn geweest in verband met COVID-19, eindelijk weer open. Ramani heeft het dus weer superdruk om alle sponsorkinderen van de juiste schoolspullen te voorzien.

Online lesgeven werkt niet in Sri Lanka aangezien de kinderen thuis niet in het bezit zijn van een laptop. De school heeft dus gevraagd om aangepaste boeken dit jaar zodat de kinderen hier thuis veel in kunnen werken aangezien ze maar een paar dagen per week naar school kunnen. 

Er is besloten om i.p.v. nieuwe schoenen deze aangepaste (duurdere) boeken te kopen voor de kinderen. Doordat de kinderen weinig naar school konden afgelopen tijd zijn de oude schoenen niet veel gedragen en kunnen nog wel een jaar mee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Update project Mahaoya

Kanchana, een van de vrijwilligers van Srilankan Hope for Childeren is bezig met een project in de omgeving van Mahaoya. We werken samen met het dorpshoofd en hij vertelt ons waar de armste mensen wonen. In het verleden hebben we een dorp geholpen met kleine zonnepanelen en voedselpakketten.

zonnepaneel
zonnepanelen
zonnepaneel
voedselpaketten
schoolmaterialen

Twee jaar geleden heeft het dorpshoofd ons verteld over een dorp dat nog armer was! We hebben dit dorp bezocht maar konden niet alle bewoners ontmoeten omdat de meest afgelegen huisjes niet bereikbaar waren wegens het ontbreken van een weg ernaartoe. 

huisje in een nieuw dorp

We hebben met het dorpshoofd en het schoolhoofd van de lokale lagere school gekeken wat we konden doen om te helpen. Ons hoofddoel blijft hulp aan de kinderen. Van de 150 families in het dorp hebben het dorpshoofd en het schoolhoofd de 20 allerarmste families met schoolgaande kinderen uitgekozen.

We hebben besloten om in deze tijd van Corona, met het geld gekregen van de Green Heart Campagne van LC Packaging, deze families ieder een uitgebreid voedselpakket voor drie maanden en ook 25 planten te geven, zodat ze zelf hun groenten konden telen. Deze planten kunnen met weinig water toe.
We gaan door met dit project maar vanwege de lockdown zijn de meeste projecten echter uitgesteld. 

voedselpakket
voedselpakket 

 

riist
en planten

 

 

 

 

Dozen, dozen, heel veel dozen!

Boxes-01
Boxes-02
Boxes-03
Boxes-04
Boxes-05
Boxes-06
Boxes-07
Boxes-08
Boxes-09
Boxes-10
Boxes-11
Boxes-12
Boxes-13
Boxes-14
Boxes-15
Boxes-16
Boxes-17
de begin jaren in Nederland

In 2001 ben ik gestart met het meenemen van schoolspullen vanuit Nederland. Dit was moeilijk, omdat ik maar 20 kilo per reis mee kon nemen. Sommige mensen gaven mij kleding en speelgoed, waar ik erg blij mee was. Hoe kon ik dit meenemen naar Sri Lanka? Ik heb aan mensen en vliegmaatschappijen gevraagd of zij spullen mee konden nemen maar ook dit wat erg moeilijk!

Mijn vader stelde voor of het geen goed idee was om een 20 ft container te vullen waarin ongeveer 400 dozen kunnen. Ik twijfelde. Hoe zou ik ooit aan voldoende kleding en studiematerialen kunnen komen om ongeveer 400 dozen te kunnen vullen? 
Ik zei tegen mijn vader dat het onmogelijk was maar toen gebeurde iets wat alles veranderde!
Op kerstavond hoorden we van de alles verwoestende Tsunami. 
In minder dan 3 maanden tijd hadden we niet een 20 ft maar een 40 ft container gevuld met 700 dozen en bedden, tafels etc.

Maar waar konden we dit alles opslaan?
Gelukkig was daar Ravi Perera die ons te hulp kwam. Hij was de eigenaar van een koekjesfabriek en de bovenste verdieping van deze fabriek stond leeg. Het was een hele klus om alle 700 dozen daar te krijgen. Het heeft ons drie jaar gekost om alle dozen te verdelen en uit te delen onder de dorpen, scholen en huizen.

Hier moest verandering in komen. Ik ging weer terug naar mijn oude systeem van het gratis laten vervoeren van een aantal dozen door diverse bedrijven. De laatste 5 jaar zijn er op deze manier ongeveer 300 dozen in Sri Lanka aangekomen.

Maar waar moesten we deze dozen nu weer laten?
Ik pak per jaar ongeveer 120 dozen uit en verdeel de inhoud hiervan over de diverse scholen en gezinnen. Vanaf 2019 is het door onder andere bombardementen en covid-19 niet gelukt om 120 dozen per jaar te verdelen. Er kwamen gelukkig ook nog steeds dozen bij.
Al deze dozen stonden de laatste 5 jaar bij de familie Wickramasuriya in Tennekumbura. Wij van Srilankan Hope for Children waren hier erg blij mee. 
De familie had 1 kamer met alle dozen en ik gebruikte hun huis om alle spullen te verdelen. Helaas moesten we dit vorig jaar veranderen omdat de familie hun kamer weer zelf wilden gebruiken. Wat we natuurlijk volledig begrepen!

Maar waar laten we de dozen nu?
Het is niet makkelijk om een grote, veilige ruimte te vinden.
Gelukkig was daar Nishantha. Hij ging akkoord met het opslaan van de dozen in zijn huis. Nishantha heeft alle dozen uit Tennekumbura opgehaald, wat een flinke klus was. Op dit moment staan er ongeveer 140 dozen in Nishantha’s huis.

En waar bewaar ik de dozen in Nederland?
In mijn garage!

Natasja Lammers

Wat doe je als je niet naar Sri Lanka kunt?

Vanwege covid-19 is reizen naar Sri Lanka op dit moment niet mogelijk. Wat kan je dan doen?
Je gaat achter de naaimachine zitten om poppen- en barbiekleertjes te maken.

Als ik weer naar Sri Lanka kan, gaat dit samen met alle gekregen poppen mee.

Ingrid Wester