Reisverslag 2017

Homepage ***** Reisverslagen

Dit jaar ben ik eerder afgereisd naar Sri-Lanka dan voor mij gebruikelijk. Mijn dochter Sarina deed dit jaar examen voor haar Havo diploma en daar wilde ik bij zijn. Daarom nam ik de week onbetaald verlof op voor de mei vakantie en niet daarna zoals voorgaande jaren.

Ongelukkiger wijze kwam ik aan tijdens de schoolvakantie in Sri-Lanka en zou het 10 dagen duren voordat de scholen weer begonnen.

Drie maanden voordat ik aankwam in Sri-Lanka waren de 100 dozen hulpgoederen opgehaald  en door hulptroepen vervoerd naar Kandy, daar zijn ze thuis bij Akka opgeslagen.

In mijn vrije tijd begon ik samen met Namasha de eerst 50 dozen uit te pakken en te verdelen.

Na 2 dagen lag de hele 1e verdieping van het huis van Akka vol met speelgoed en andere zaken. Het heeft 4 hele middagen gekost om alles te verdelen en in te pakken. De goederen werden verdeeld over 10  kleuterscholen, 6 basisscholen en 1 ziekenhuis.

Net als ieder jaar ben ik regelmatig de stad ingegaan om spullen te kopen zoals: overtrek-papier, linialen, scharen, potloden, crêpe-papier, puntenslijper, poster, Engelse spelletjes enz..

Iedere school krijg, zoals ik het noem, een “goody bag” met bovengenoemde spullen. De overige dagen, heb ik uitgerust, ben naar het zwembad gegaan en heb ik een wandeling rondom de bergen van Kandy gemaakt.

Aangezien ik voorgaande jaren geen tijd had, heb ik dit jaar weer wat meer aan “sightseeingl” gedaan en heb ik zelfs een 2 daagde trip naar de familie van Sarina, mijn dochter gemaakt.

Nadat ik terugkwam van deze trip, waren de scholen net weer begonnen. Dus….. het harde werken kon beginnen. Ik moest door de gemiste tijd, minstens 2 en soms zelfs 3 scholen bezoeken. Het was jammer, dat ik daardoor weinig tijd had om met de studenten te spreken.

Samen met Kanchana, (mijn goede vriendin en begeleider bij de projecten) heb ik tijdens een 2daagse toer het gebied bezocht waar haar broer en schoonzus wonen die beide arts zijn.

Een aantal jaar geleden vroeg hij hulp aan ons die wij hem op dat moment niet konden bieden, maar nu gelukkig wel. Het dorpshoofd organiseerde alle bezoeken aan alle 5 de kleuterscholen, de basisschool en het ziekenhuis.

Tijdens onze trip was er ook nog tijd voor wat sightseeing, zo bezochten wij olifanten in een nationaal park en een thermaal bad dat speciaal voor ons ’s avond werd geopend. Dit voelde echt heel speciaal.

Jammergenoeg was het deze keer niet mogelijk alle scholen te bezoeken, maar gelukkig kom ik deze zomer weer terug zodat ik de 3 overgebleven kleuterschool en een project in het oosten kan bezoeken. (Ik heb dit ondertussen gedaan en het was fantastisch. Bij de kleuterscholen  was er 1 die ik 10 jaar geleden ook had bezocht, de onderwijzeres was nog steeds dezelfde en er waren zelfs nog spullen aanwezig die ik toen heb gegeven).

Het oosten was geweldig, ik was er samen met Namasha en 5 anderen. Wij bezochten er onder andere een legerbasis. Wij hebben geld bij de vrouw van de fietsenmaker,  die de fietsen van ons project onderhoudt  achtergelaten. Het leger zal de bestedingen van het geld goed in de gaten houden.

Het leger gaat helpen met de bouw van een kleine werkplaats. Volgend jaar zullen wij weer een donatie doen waar gereedschap van aangeschaft kan worden.

Op het eind heeft Akka nog goody bags afgegeven bij verschillende scholen waar ik niet aan toe was gekomen.

Conclusie: ondanks dat ik langer tijd in Sri-Lanka verbleef was ik er niet altijd op het juiste tijdstip.

Gelukkig hebben de vrijwilliger er voor gezorgd dat toch alles op tijd in orde is gekomen.

Volgend jaar mei zal ik de resterende 50 dozen gaan verdelen.

Homepage ***** Reisverslagen