Reisverslag 2019 november – Ingrid

Van 17 november t/m 16 december 2019 ging ik weer naar Sri Lanka.

Deze keer waren mijn beide zoons, Tom en Koen, ook in Sri Lanka. Helaas waren we daar maar een kleine week samen. Ik startte in Hikkaduwa waarna ik met de jongens naar Kandy ging. We verbleven in Amma’s Homestay.

We zijn met Nishanta (topgids) naar de Temple of the Tooth geweest. We kregen hier een geweldige uitleg van hem. Ook zijn we een dag met Nishanta naar de Knuckles geweest en hadden het plan om een hele mooi hike te doen.
Helaas kregen we onderweg heel veel regen waardoor we niet de hele hike gedaan hebben. Onderweg wel leuke vogels gespot en Nishanta wist ons veel te vertellen over de vogels en de natuur.

Met Gamini hebben we 2 schooltjes bezocht en hier tandenborstels en tandpasta uitgedeeld aan de kinderen. Samen met Koen en de kinderen nog een spelletje memorie gespeelt. Tevens gekeken welke speeltoestellen er waren aangeschaft van het geld dat mijn collega’s en ik hadden gespaard. Van dit geld was een jungle swing en een klimtoestel aangeschaft prachtig om te zien hoeveel plezier de kinderen hiervan hebben.

Van de voetbalvereniging VV Bergen hadden we 35 tenues mee om uit te delen aan een plaatselijke voetbalclub in Kandy. Dit hebben we samen met Nishanta gedaan en het was superleuk. Eerst werd er een wedstrijdje gespeeld en daarna mochten Koen en ik de tenues uitdelen terwijl Tom de foto’s maakte. Nadat iedereen zijn tenue had gehad gingen we met zijn allen op de foto.

Voor Tom en Koen zat de reis er toen alweer op en zelf mocht ik nog een kleine week helpen met het uitdelen van de schoolspullen aan alle sponsorkinderen. Het nieuwe schooljaar start hier niet zoals bij ons in augustus/september maar in januari. Ook dit was weer een hele ervaring om te zien dat met de weinige middelen die de scholen hebben ze er toch ieder jaar weer het beste van proberen te maken.

Iedere dag stond er een ander school op het programma om de schoolspullen naar toe te brengen en op elke school was er ook weer een ander programma. De programma’s leken op elkaar met veel speeches en kinderen die een stukje opvoerden. Ik zag diverse dansjes en liedjes. Prachtig om te zien met hoeveel plezier de kinderen dit doen en al die blije gezichten als ze de schoolspullen kregen.

Ik heb ook heel veel zoetigheid gegeten want na afloop van het uitdelen was er altijd tijd voor thee met zoet wat door de ouders was gemaakt. Ik moet zeggen dat ik iedere dag weer andere zoetigheden te eten kreeg. Het was wel erg lekker allemaal.

Meteen maar afgesproken met Ramani dat ik 2020 haar weer kom helpen. Ik kan dan beter iets eerder komen zodat ik het hele gebeuren nog meer meemaak. Ik hoop dan ook de schoolpakketten voor de kinderen klaar te mogen maken.

Al met al weer een super ervaring.
                                                                           Ingrid Wester