Reisverslag 2019 herfst – Natasja

Ik verliet Nederland en was klaar om mijn werk af te maken waar ik afgelopen april mee was begonnen. Toen kon ik niets doen vanwege de bomaanslagen met Pasen.

De tassen waren al in april ingepakt, dus ik hoefde alleen maar de scholen te bezoeken, maar dat zou een druk programma worden. Ik zou ongeveer 14 scholen en enkele tehuizen bezoeken. 

Ik werkte hard, had zo nu en dan rust, maar kon niet alle scholen bezoeken vanwege de aanhoudende regen.

Deze herfst zou ook een heel speciale tijd zijn. Het was de 30ste keer dat ik in Sri Lanka zou zijn en mijn vrienden hadden een verrassingsfeest voor mij georganiseerd.

Ik heb het Kerstproject (LC Foundations) van vorig jaar bekeken.

Op de stadsschool (niet hun echte naam) werd een vreselijke, vuile steeg schoongemaakt en geverfd zodat de meisjes weer naar het toilet konden gaan.

Ik heb lang met Nirmala gepraat. Ze runt een tehuis voor meisjes met een verstandelijke beperking. We hebben veel gesproken over de problemen die kinderen met speciale behoeften ondervinden in Sri Lanka.

 

Ik ging naar een nieuwe school voor dakloze kinderen. Het was een geweldige ervaring. De kinderen waren heel open en stelden me allerlei vragen. Ik gaf ze een tas met educatief materiaal en volgend jaar zullen we zien wat er nog meer nodig is.

Ik ging met Nishanta naar 3 kinderdagverblijven in The Knuckles. Het is daar zo mooi. We gingen hoog de bergen in om hele kinderopvanginstellingen te bezoeken.

Op de terugweg dronken we een kopje thee. Het enige nadeel is dat je niet naar het toilet kunt gaan, wat voor mij een behoorlijk “ding” is.

Voor het eerst annuleerde ik een reis naar Trincomalee.
Ik vind dat de vervoerskosten uit de hand lopen.
Ik moet verschillende manieren vinden om Trincomolee te bereiken.
Ik kan op dit moment niet zeggen hoe, maar ik heb een plan.

Ik heb nogal wat scholen/tehuizen bezocht voor kinderen met speciale behoeften.

Deze keer ging ik terug naar een school/tehuis waar ik meer dan 14 jaar geleden hielp. Ik was zo blij omdat de spullen die ik toen had gegeven, nog steeds door de leraren gebruikt werden, dus ze zorgden goed voor het gekregen materiaal. De leraren waren misschien vergeten hoe ik het aan hen had uitgelegd of ze hadden het gewoon in een kast gelegd. Bang dat het vuil werd.

Een van mijn favoriete scholen, die van ons ontvangen materiaal gebruikt, ligt hoog in de bergen. Ik noem het de “top view” -school omdat het uitzicht prachtig is. Je kunt bijna op de wolken neerkijken. Het eerste jaar dat ik naar deze lagere school bezocht, was 4 jaar geleden.

Uiteindelijk heb ik 1 dag in Colombo doorgebracht waar ik een jonge man, Asala, heb ontmoet. Ramani en ik hebben hem 9 jaar geleden gesponsord. Hij studeerde af en voor mij was het geweldig om hem te ontmoeten. We hebben verhalen en foto’s gedeeld. Ik ben erg trots op hem.  

Tegen het einde van mijn werkvakantie ontmoette ik Desiree. Ik had haar lange tijd niet meer gezien, waarschijnlijk meer dan 8 jaar geleden.

Ze woonde toen in het hart van Colombo. Tegenwoordig woont ze ongeveer 30 minuten van Negombo.
We hebben elkaar ontmoet, gepraat en gelachen.

We hebben een plan bedacht om kinderen in haar buurt te helpen. Dus zal ik met iets nieuws beginnen en proberen een ander gebied te helpen met behulp van Desiree.

Voordat ik het wist, was mijn werkvakantie voorbij en moet ik weer een half jaar wachten. Hopelijk kan ik gaan, als ik toestemming van mijn school in Nederland krijg.

Natasja Lammers